Projekt "Učíme se jinak": téma "Jak se vyrábí potraviny"
Žáci během druhého projektového dne navštívili Postřižinský pivovar v Nymburce. Zde se seznámili s historií českého pivovarnictví, právem várečným, profesemi v pivovaru (dnes již také neexistujícími) a především s postupem výroby piva v současnosti. Poznali jednotlivé části pivovaru a jejich funkci, dozvěděli se o surovinách k výrobě piva, druzích sladu a pracovní náplni sládka. Zajímavým zážitkem bylo jistě nahlédnutí do vlastního procesu výroby piva a jeho jednotlivých etap, včetně zrání, ošetřování a stáčení tohoto oblíbeného moku. V neposlední řadě jsme se také seznámili s meziprodukty pivovaru a prošli jsme se historickou částí královského města Nymburka (středověké opevnění, vodní příkopy Velké a Malé valy, reliéf Elišky Přemyslovny a ochrana hradeb královského města Nymburka v r. 1310, staré městské vodárny.
S nymburským pivovarem se spjat život a literární dílo spisovatele Bohumila Hrabala, kde jeho otčím zastával funkci správce zdejšího pivovaru (dílo „Postřižiny“).
Mgr. Jan Trávnický a Ing. Jaroslava Wojnarová
II. kategorie - ročník narození 2012 - 2014
okresní kolo pro ORP Mladá Boleslav a ORP Mnichovo Hradiště
„52. ročník Mladoboleslavské padesátky aneb Vejšlap na Babu a Dědka“ = Horní Stakory, Dědek, Baba, Brejlov, Letadlo, Trenčín, Rybní důl, Podhradí, zřícenina Zvířetice, Bakov nad Jizerou.
7.00 - 8.00 hod., noviny + letáky + časopisy, karton bohužel nebereme